Skûlje yn Jorwert

7 april 2016

In de maanden April en Mei is cafe het Wapen van Baarderadeel de ontvangst locatie voor de nieuwe voorstelling van J&M teaterwurk; 'Skûlje yn Jorwert'. Een toneelstuk naar aanleiding van het boek 'Nachtboek van een kerkuil', geschreven door Bas van Gelder.

Bas van Gelder is dominee geweest in Jorwert, precies in de oorlogsjaren 
’40-45’. Alhoewel het er in eerste instantie op lijkt dat Jorwert weinig zal merken van de Duitse bezetting, in vergelijking met Leiden waar hij vandaan komt, gaat ook in Jorwert de oorlog een rol spelen. De dominee, die moet onderduiken (in zijn eigen kerk), wordt verraden en opgepakt en naar de gevangenis in Leeuwarden gebracht. Jorwert is een hechte gemeenschap, maar in dit dorp wonen behalve verzetsmensen, ook mensen die de filosofie van Hitler aanhangen. Het is een kleine gemeenschap, die prachtig wordt gadegeslagen en beschreven door een dominee die van buiten Friesland in Jorwert komt te wonen en te werken in de oorlogsjaren. Het zijn juist deze jaren, waarin menselijke eigenschappen zich scherper profileren.

Wij ontvangen jullie met koffie en thee in café ‘Het Wapen van Baarderadeel’. Daarna wandelen we door Jorwert, zodat jullie een beetje inzicht en begrip krijgen van het dorp in die oorlogsjaren. Tijdens de wandeling bekijken we een tentoonstelling van speciaal materiaal uit die tijd. Als we na drie kwartier terug zijn in het café, neemt de dominee ( Jan Arendz) iedereen mee naar de kerk van Jorwert voor de voorstelling.

Kaarten zijn te verkrijgen op; http://jmteaterwurk.nl/voorstellingen/skulje-yn-jorwert/?lang=nl


« terug